Counseling Feedback (1)

Feedback (1)

April 2009

Tot vorig jaar zat ik niet lekker in mijn vel, ik voelde me helemaal niet happy. Het is in de loop van de jaren geleidelijk aan gegaan. Het ging van kwaad tot erger, ik maakte me overal boos over. Ik reageerde heel heftig op alles wat me niet aanstond, slaan met deuren en mensen uitfoeteren. Het gekke is dat het thuis wel goed ging, gelukkig kon ik de knop werk/prive makkelijk omzetten.

Totdat er van alles tegelijk misging. Twee kinderen van mij kregen problemen met hun studie. Een collega ging ons verlaten en een nieuwe moest ingewerkt worden in een tijd dat het ontzettend druk was op de afdeling. Ik zag mijn vakantie in duigen vallen, want hoe moesten mijn collega’s zich nu redden zonder mij….
En tot overmaat van ramp een sterfgeval in mijn familie.

Gelukkig kon ik er over praten met mijn leidinggevende. Zij heeft mij goed opgevangen. Ze stelde me voor om met een professional te praten: geen psychiater of iets ‘zweverigs’, maar iemand waar enkele collega’s al goede ervaringen mee hadden. Lisa Stevens dus. Ik stemde erin toe, maar vond het wel spannend. Wat kon ik ervan verwachten?

Bij de eerste sessie viel de spanning al gauw van me af, want Lisa begon eerst over zichzelf te vertellen: haar levensverhaal in een notendop. Ik voelde me daardoor meteen vertrouwd bij haar. Daarna ben ik ook over mezelf gaan vertellen en dat viel me makkelijker af dan ik eerst gedacht had. Lisa luisterde aandachtig en schreef heel veel op, ook bij de volgende sessies. Daar heeft ze me gedurende de tijd dat ik bij haar in ‘behandeling’ was veel gebruik van gemaakt. Vaak kreeg ik opdrachten mee die daar betrekking op hadden.

Ook belangrijk waren voor mij de ademhalingsoefeningen aan het eind van de sessies. Ik heb leren ademhalen via de buik in plaats van de borst, zodat ik rustig blijf en niet zo gehaast en gestresst ben. De ademhalingsoefeningen blijf ik regelmatig doen, lekker ontspannen! Ook een wandeling tussen de middag is een favoriete bezigheid geworden.

Lisa heeft me ook mijn gevoel voor eigenwaarde teruggegeven, onder andere door de trainingen die ik gevolgd heb. Feedback en kritiek geven en ontvangen, laat iedereen in zijn waarde. Omgang met conflicten: ik ben te veel een compromiszoeker. Ik mag best wel meer voor mezelf opkomen en assertief zijn, zelfvertrouwen is belangrijk. Ik zit op het werk nu op een betere plek, met het zicht op de deur. Dat geeft me meer rust.

Het gebeurt best nog wel eens dat ik, als het druk is, me een beetje gespannen voel. Maar door de juiste ademhaling voel ik me al gauw rustig en zet alles op een rijtje, stel prioriteiten en is er niets aan de hand.

Door Atalanta, dus Lisa Stevens, voel ik me weer als vroeger, veel minder gespannen en zelfverzekerder dan ooit. Ik weet het: ik heb het zelf gedaan, maar zonder hulp was me dit waarschijnlijk niet gelukt.

Henry

Atalanta voor geïnspireerd leven en werken.

<< terug