In memoriam Hans te Lintelo :alles vergaat, behalve de liefde

Alles vergaat, behalve de liefde

In Memoriam Hans te Lintelo

08-02-1943 – 25-07-2014

Huil niet bij mijn graf.
Ik ben er niet; ik slaap er niet.
Ik ben de wind uit duizend richtingen.
Ik ben de diamanten glinstering van de sneeuw.
Ik ben het zonlicht op het rijpe graan.
Ik ben de zachte najaarsregen.
Huil niet bij mijn graf.
Ik ben er niet. Ik ben niet dood.

Uit: De Spirituele reis van de vreedzame krijger

Vandaag twee jaar geleden is Hans gestorven. Hans mijn maatje. Mijn creatieve introverte levensgenieter, belezen, kunstzinnig, stijlvol,gentleman, en altijd stond hij voor me klaar. Ik mis hem nog steeds. Soms meer, soms minder. De pijn, het verdriet, het gemis is in deze twee jaar veranderd. Het verandert van vorm, van intensiteit, van gevoel, is niet meer elke dag op de voorgrond aanwezig en dan in een keer is het er weer in volle hevigheid. Het is er. Het is in mij. En tegelijkertijd leef ik door en ben ik gelukkig. Soms meer, soms minder.

Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier en mijn manier is het verdriet en de pijn in de ogen kijken, niet er voor weglopen maar de confrontatie aangaan. En durven leunen op hele fijne mensen om me heen.

Ellen Warmond:
….
niets verandert
wat je niet zelf verandert
neem de tijd die je eigendom is
in je eigen hand en je hand
weg van je ogen

En zo ben ik alleen naar Barcelona geweest, heb ik vorig jaar rond deze tijd alleen door Spanje gereisd, en alle reizen zaten vol rituelen en symboliek. De vlinder was er steeds bij. Telkens weer. Ook heb ik een traject afscheid en overgang gedaan en ben ik nu bezig met de professionele opleiding voor stervens- en rouwbegeleiding. Mijn eigen ervaringen met dementie zowel bij Hans als bij mijn moeder, de dood van mijn vader en van Hans, van afscheid nemen, van rouw en verdriet hebben mij sterker gemaakt en hebben mij geleerd dat ik ook hierin een hulp en steunpilaar voor anderen kan zijn; een coach in veranderingsprocessen. Hans zou trots op me zijn! Zeker weten.

Je komt en gaat
en laat
een spoor van je gelaat
op mijn netvlies achter.
Je gaat en komt
en laat
de woorden uit je mond
in mijn oren achter.
Je komt en gaat
en laat
jouw liefde
in mij achter
de eerste 8 regels uit Welkom van Henk Jongerius

liefde doet leven

Lisa

Comments are closed.